O perioadă inimaginabilă

În 14 noiembrie 2013, în scoala noastra a avut loc o actiune care a reconstituit ceva din perioada comunista, modul in care erau elevii obligati sa se imbrace, ce reguli stricte aveau, cum se desfasurau evenimentele si cum era scoala noastra in perioada respectiva.
Initiativa a pornit de la profesoara de istorie Livia Ivan, care spune ca a pornit totul din motivatia ca scoala îi este a doua familie şi a simtit nevoia sa ne impartaseasca noua o parte din istoria pe care nu am trait-o.
La acest eveniment au participat clasele a IX-a, a X-a şi a XII-a, profesori universitari din Cluj-Napoca, dl director, profesorii de diferite materii, fosti profesori si invatatori din acea perioada. Prof. Maria Dan ne-a spus cat de impresionata a fost de acest proiect, cat de bucuroasa a fost sa participe, i-a placut foarte mult implicarea doamnei profesoare Livia Ivan si faptul ca elevii si-au jucat bine rolul de pionieri.
Obiectivele acestui proiect au fost punerea in scena a acestor momente si sublinierea importantei pe care scoala le-a avut asupra formarea copiilor in acea vreme. De asemenea, se dorea cunoasterea educatiei de care au avut parte parintii nostri, irelevante pentru un regim democratic.
Inainte de 1918 existau scoli romano-catolice în limba maghiara, dar odata cu Marea Unire situatia se schimba; aceste scoli isi continua existenta, dar au ca materii de studiu Lb. romana , Istoria si Geografia Romaniei. Toate acestea pana in 1948, cand situatia se schimba radical, astfel incat aceste scoli sunt scoase de sub patronajul cultelor religioase, limba de studiere devenind romana.
Cu toate acestea, sectia maghiara isi continua existenta; copiii invatau Lb. romana, fiind atent supravegheati de inspectori la modul de predare al Limbii romane.
Am aflat ca in 1960 zona Seleus era cea mai locuita si cea mai veche si ca in 1976 scoala noastra se numea „Scoala nr. 3”.

O perioadă inimaginabilă

Elevii au foat tare surprinsi sa afte toate aceste informatii si li se pare greu de imaginat felul in care parintii si bunicii nostri traiau, in comparatie cu azi.
Ioana Vid, o eleva a scolii noastre din XI E, si-a exprimat opinia, spunandu-ne cat de bine s-a simtit luand parte la acest eveniment si ca nu ii vine sa creada cum erau elevii obigati sa se imbrace si ca diferentele sunt foarte mari.
Am avut parte de o prezentare vizuala a istoriei, care ne-a ajutat sa intelegem mai bine respectiva perioada. Toata lumea din sala, mai ales fostii profesori, s-au emotionat.
Au consemnat:ANTONIA BALAŞCO, VLAD BLAGA