Călătorie în timp

Astăzi, 23 ianuarie 2014, la Liceul Onisifor Ghibu, în sala festivă, în intervalul orelor 12-13 a avut loc o activitate dedicată istoriei ţării noastre. Cu această ocazie, prof. Livia Ivan, iniţiatoarea proiectului, ne-a acordat un scurt interviu.
REPORTER: Cum se numeste proiectul şi cu ce ocazie l-aţi organizat?

Prof. LIVIA IVAN: Proiectul sustinut se numeste „Mica Unire – Sa ne reamintim”, organizat alaturi de profesorul Cristian Sărmăşan, cu scopul de a celebra cei 155 de ani care au trecut de la unirea Moldovei cu Ţara Românească.

REPORTER: Ce v-a determinat să iniţiaţi acest proiect?

Prof. LIVIA IVAN: În 1859 erau destul de multe piedici din partea unor state europene (Anglia, Turcia, Rusia, Austria). De asemenea, unii politicieni români de atunci dorind sa preia conducerea se aflau pe pozitii adverse fata de altii. Totusi, scopul lor comun fiind unirea, au stiut sa treaca peste orgoliile personale si sa realizeze acest scop. Azi as vrea ca elevii mei sa invete de la acei oameni ca scopul lor sa fie formarea unei alte imagini a României in Occident, o Românie respectata si apreciata.

REPORTER: Care sunt diferenţele între elevii de astăzi şi cei din secolul XIX?

Prof. LIVIA IVAN: În acele vremuri, cultura era o valoare, azi aceasta valoare a fost inlocuita cu subculture manelelor si a „vedetelor” de prost-gust. Din păcate, tinerii de azi au doar acele modele de viata prezentate în mass-media. Aş dori ca, prin prezentarea activităţii celor din secolul XIX, să regăsim modele autentice de viaţă şi să reînvăţăm valoarea bunului-gust şi bunului-simţ.

Prof. Ivan a tinut să adauge: „Activitatea de azi ar fi fost mult perfectibilă, dar aşa e la şcoală - învăţăm din fiecare activitate organizată aici”.
a consemnat BOGDAN GAVRIŞ