În amintirea lui Eminescu

În fiecare an, pe 15 ianuarie, se omagiază naşterea lui Mihai Eminescu, poet naţional şi universal, un geniu de neegalat în literatura română. Ca un preambul la acest eveniment, marţi, 14 ianuarie, elevii clasei a V-a D, împreună cu diriginta lor, Garofiţa Pop, profesoară de limba şi literatura română la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu, au marcat cei 164 de ani de la naşterea marelui poet printr-o vizită la redacţia revistei Familia, revistă enciclopedică de cultură şi literatură, înfiinţată la 1865 la Budapesta de publicistul Iosif Vulcan, având ca scop cultivarea limbii şi a conştiinţei naţionale, dar şi la răspândirea culturii române în Transilvania.
Elevilor li s-a prezentat un scurt istoric al revistei de către Ioan Moldovan, directorul redacţiei, pe urmă au recitat câteva dintre poeziile lui Eminescu, printre care şi „Luceafărul”.
Comemorarea a continuat cu depunerea de flori la statuia poetului, elevii fiind plăcut surprinşi să constate că au fost primii care au avut această initiativă, evocând şi aici câteva dintre creaţiile sale lirice.
În ciuda faptului că sunt doar în clasa a V-a, elevii au conştientizat talentul creator al lui Eminescu, dar şi golul lăsat de poet în lirica românească prin trecerea sa în nefiinţă. „După aceste vizite, toată lumea a plecat cu părere de rău că poetul nu mai este printre noi”, afirma Alexandru Lascu, elev în clasa a V-a D.
A consemnat: LOREDANA MOCA