Programarea examenelor de corigenţă

Miercuri 1 septembrie 2010 şi joi 2 septembrie 2010 sunt programate examenele de corigenţă, după următorul program:

Miercuri, 1.09.2010 ora 9.00: Matematică

Joi, 2.09.2010 ora 9.00: Română, Biologie

Conform metodologiei pentru elevii declaraţi corigenţi, examinarea se face din toată materia studiată în anul şcolar, conform programei şcolare a clasei sau grupei respective.

  • Pentru desfăşurarea examenelor, există trei tipuri de probe: scrise, orale şi practice.
  • La toate examenele se susţin de regulă două probe, proba scrisă şi proba orală.
  • Directorul stabileşte, prin decizie internă, componenţa comisiilor şi datele de desfăşurare a examenelor. Fiecare comisie are un preşedinte şi doi examinatori.
  • Evaluarea elevilor se face de către doi profesori/învăţători de aceeaşi specialitate sau de specialităţi înrudite.
  • Pentru examinarea elevilor corigenţi, unul dintre profesori/învăţători este cel care a predat elevului în timpul anului şcolar. În absenţa temeinic motivată a acestuia, examinarea se face de către un alt profesor/învăţător din şcoală, numit de directorul unităţii de învăţământ, sau de către un profesor/învăţător din altă şcoală, numit de inspectorul şcolar general, la solicitarea directorului unităţii de învăţământ. Dacă directorul apreciază că între elev şi profesor există un conflict care ar putea vicia rezultatul evaluării, examinarea poate fi făcută de o comisie stabilită de director şi avizată de inspectorul de specialitate.
  • Proba scrisă a examenelor are o durată de 45 de minute pentru învăţământul primar şi 90 de minute pentru învăţământul secundar şi postliceal. Proba scrisă conţine două variante de subiecte, din care elevul tratează o singură variantă, la alegere.
  • Proba orală a examenelor se desfăşoară prin dialog profesor-elev, pe bază de bilete de examen. Numărul biletelor de examen este de două ori mai mare decât numărul elevilor corigenţi. Fiecare bilet conţine două subiecte. Elevul poate schimba de cel mult două ori biletul de examen. Fiecare schimbare atrage scăderea notei acordate cu câte un punct.
  • Fiecare profesor examinator acordă elevului câte o notă la fiecare probă susţinută de acesta. Notele de la probele orale sau practice sunt întregi. Notele de la probele scrise pot fi fracţionare. Media aritmetică a notelor acordate la cele două probe, rotunjită la nota întreagă cea mai apropiată, reprezintă nota finală la examenul de corigenţă, acordată de profesorul /învăţătorul examinator, fracţiunile de 50 de sutimi se rotunjesc în favoarea elevului.
  • Media obţinută de către elev la examenul de corigenţă este media aritmetică, nerotunjită, a notelor finale acordate de cei doi examinatori. Între notele finale, acordate de cei doi examinatori, nu se acceptă o diferenţă mai mare de un punct. În caz contrar, medierea o face preşedintele comisiei.
  • Elevul corigent este declarat promovat la disciplina de examen, dacă obţine cel puţin media 5.
  • Sunt declaraţi promovaţi anual, elevii care obţin la fiecare disciplină la care susţin examenul de corigenţă cel puţin media 5.
  • Media obţinută la examenul de corigenţă constituie media anuală a disciplinei respective.
  • Elevii corigenţi, care nu se pot prezenta la examen din motive temeinice, dovedite cu acte, în cel mult 5 zile de la data examenului, sunt examinaţi la o dată ulterioară, stabilită de director, dar nu mai târziu de începutul noului an şcolar. În situaţii excepţionale, respectiv internări în spital, imobilizări la pat etc., dovedite cu acte,inspectoratul şcolar poate aproba susţinerea examenului şi după începerea noului an şcolar.