Bacalaureat 2012 - Programarea candidatilor pentru Proba C

Următoarea probă de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, proba C, se va desfăşura in zilele de 25 şi 26 iunie.

Luni, 25.06.2012 vor avea loc probele de ascultare a unui text audio, respectiv proba scrisa. Proba audio va incepe la ora 12:00. Candidaţii vor fi prezenţi în şcoală cel târziu la ora 11:30.

11:30 este permis accesul candidaţilor în săli.
12:00 – începerea probei de înţelegere a unui text audiat (20 de minute).
12:20 – încheierea primei probe.
13:30 – începerea probei scrise (120 de minute).
17:00 – afişarea baremelor


Extrase din metodologie/ procedura 2015 din 26.10.2010

Art. 2 (1) Evaluarea competențelor lingvistice întro limbă de circulație internațională se face prin trei tipuri de probe, după cum urmează: a) proba scrisă, cu durata de 120 de minute, în cadrul căreia se evaluează competențele privind receptarea textului citit și producerea de mesaje scrise; b) proba orală, cu durata de 10-15 minute, în cadrul căreia se evaluează competențele privind producerea de mesaje orale și interacțiunea orală; c) proba de înțelegere a unui text audiat, cu durata de 20 de minute, în cadrul căreia se evaluează competențele privind receptarea textului audiat.

Art.3
Planificarea celor 3 tipuri de probe care compun proba de evaluare a competențelor lingvistice întro limbă de circulație internațională se face conform calendarului de desfășurare a examenului de bacalaureat - 2011: - proba de înțelegere a unui text audiat, urmată de proba scrisă - 25 iunie 2011 - începând cu ora 12 -proba orală - 26-27 iunie 2011 începând cu ora 9. II. Proba de înțelegere a unui text audiat

Art. 4
(2) La proba de înțelegere a unui text audiat, cu durata de 20 de minute, instrucțiunile pentru candidați sunt citite de către un membru al comisiei/asistent, în limba română, în fiecare sală de examen. instrucțiunile standard, pentru toate limbile la care se organizează examen, sunt următoarele:

"Veți asculta două materiale audio diferite, fiecare de câte două ori. Pentru fiecare dintre acestea, veți avea la dispoziție aproximativ 1 minut pentru a citi întrebările de pe foaia primită. Prima audiere a materialului va fi urmată de 1 minut de pauză în care puteți începe să răspundeți la întrebări. A doua audiere a materialului va fi urmată de două minute de pauză, pentru a definitiva răspunsurile. Aceleași etape se vor succeda și în cazul celui de-al doilea material audio. "

(3)După citirea instrucțiunilor de către un membru al comisiei/asistent, pentru proba de înțelegere a unui text audiat, fiecare candidat primește sarcinile de lucru și are la dispoziție aproximativ 2-3 minute pentru lectura rapidă, de orientare, a acestora.

(4) După citirea instrucțiunilor și după familiarizarea candidaților cu sarcinile de lucru, se trece la audierea propriu-zisă a materialului audio.

(5) În timpul audierii textelor nu se admit întreruperi și se iau măsuri pentru a se asigura audiția în condiții optime.

III. Proba scrisă

Art.5
(2)Proba scrisă, cu durata de 120 de minute, este structurată în două părți:
- prima parte a probei scrise evaluează competența de înțelegere a unui text citit;
-partea a doua a probei scrise evaluează competența de producere de mesaje scrise.


IV. Proba orală

Art.6
(1) proba orală are durata de 10-15 minute, pentru fiecare candidat. (2) Fiecare bilet din cadrul probei orale conține câte trei întrebări de dificultate progresivă,pe baza cărora comisia de evaluare stabilește încadrarea candidatului în unul dintre nivelurile A1-B2, atât pentru competența de producere de mesaje orale, cât și pentru competența de interacțiune orală. (3) Nu se admite schimbarea biletului de examen.

V. Stabilirea nivelului de competență lingvistică
(...) Pentru fiecare din cele cinci competențe evaluate, nivelul de competență lingvistică se stabilește după cum urmează:

11-30 puncte: A1 (introductiv sau de descoperire)
31-60 puncte: A2 (intermediar sau de supraviețuire)
61-80 puncte: B1 (nivel-prag sau independent)
91-100 puncte: B2 (avansat sau independent)

(5) Pentru candidații care obțin la una din competențele de evaluat un punctaj de 0-10 puncte și deci, nu pot obține un nivel de competență lingvistică întro limbă de circulație internațională, în diploma de bacalaureat și în certificatul de competență lingvistică întro limba de circulație internațională, la rubrica corespunzătoare se barează cu o linie orizontală.

(7) Candidatul care, la una din cele trei probe de evaluare a competențelor lingvistice întro limbă de circulație internațională studiată pe parcursul învățământului liceal, refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse se consideră că nu a susținut proba respectivă



Proba orala se va desfasura marti, 26 iunie 2012 incepand cu ora 9.00. Programarea candidatilor pentru proba orala va fi afisata in cursul zilei de luni, 25 iunie.