Bacalaureat 2013: Modalitatea de desfasurare a evaluarii propriu-zise a candidatilor

Modalitatea de desfasurare a evaluarii propriu-zise a candidatilor si alte precizari prelucrate din OMECTS 4799/31.08.2010:

În baza Art. 48:
- Candidatul se prezinta la sala de examen conform programarii pe zile si ore, având asupra sa un document de identitate, cu care se va legitima în faţa evaluatorilor.
- Candidatul extrage un bilet si primeste hartie stampilata cu sigiliul unităţii de învăţământ, pentru ciorne;
- Candidatul are la dispozitie pentru elaborarea raspunsurilor 15 minute, iar pentru sustinerea acestora 10-15 minute. Candidatul nu poate contesta rezultatul final al evaluării.
- Candidatii la proba B - limba maghiara pot utiliza culegeri de texte, verificate inainte de sustinerea evaluarii de catre comisia de examinare;
- Dupa sustinerea probei, candidatul preda ciorna semnata si biletul de examen, semnand procesul verbal de prezenta si de luare la cunostinta a rezultatului evaluarii;

În baza Art. 62:
- Evaluarea fiecarui candidat se realizeaza de catre 2 profesori examinatori;
- Profesorii examinatori pot interveni cu intrebari suplimentare, de clarificare, dupa ce candidatul si-a formulat raspunsurile;
- Examinarea se desfasoara in prezenta a cel putin 3 candidati, deci la inceputul probei vor fi introdusi cel putin 3 candidati care vor extrage cate o varianta de subiect, iar la finalul probei, ultimii 3 candidati raman pana la finalizarea evaluarii ultimului candidat.

În baza Art. 63:
(1) Rezultatul obtinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala în limba româna, respectiv în limba materna nu se exprima prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenta corespunzator grilei aprobate la nivel national. Nivelul de competenta lingvistica de comunicare orala în limba româna, respectiv în limba materna se stabileste de comun acord de catre cei doi profesori examinatori, în conformitate cu descriptorii din programele de bacalaureat si cu grila cuprinsa în procedurile elaborate si transmise de Centrul National de Evaluare şi Examinare. Nivelul de competenta lingvistica de comunicare orala în limba româna, respectiv în limba materna al candidatului se înscrie într-un borderou, care este semnat de cei doi examinatori.
(2) Suplimentul descriptiv al certificatului de competenta contine descrierea competentelor lingvistice de comunicare orala în limba româna, respectiv în limba materna ale candidatului si se va completa în conformitate cu nivelul acordat candidatului, stabilit conform alin.(1).

În baza Art. 70
(5): Candidatul care, la una din probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale refuza sa raspunda sau sa rezolve subiectele propuse, se considera ca nu a sustinut proba respectiva.
(10) Candidatii care au fost eliminati de la o proba, pentru frauda sau tentativa de frauda, nu mai pot participa la probele urmatoare si sunt declarati „eliminati din examen”, fara posibilitatea recunoasterii, în sesiunile urmatoare, a notelor la probele promovate anterior eliminarii sau a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale. Se considera ca acesti candidati nu au promovat examenul de bacalaureat.

În baza Art. 78,79:
- Absolvenţii de liceu care au sustinut probele A si B primesc certificat care atesta nivelul de competenta si ca anexa suplimentul descriptiv al competentelor;
- eliberarea certificatului in urma sustinerii unei probe nu este conditionata de participarea la probele care ar trebui sustinute cronologic dupa proba in cauza.

În baza Art 48 (2):
Se interzice candidatilor sa patrunda în sala cu orice fel de lucrari: manuale, dictionare, notite, însemnari etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum si cu telefoane mobile si cu orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare. Nerespectarea dispozitiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea din examen a candidatului de catre presedintele comisiei de examen, indiferent daca materialele interzise au fost folosite sau nu.

În baza Art 95:
(1) Se interzice cu desavârsire colectarea sau favorizarea actiunii de colectare a unor fonduri materiale sau banesti de la candidati, de la parintii acestora sau de la orice persoana care are rude în rândul candidatilor, fonduri care au ca destinatie asigurarea cazarii, a meselor sau a altor beneficii pentru membrii comisiilor din centrele de examen sau de evaluare.
(2) Conducerile unitatilor de învatamânt vor lua toate masurile pentru informarea cadrelor didactice, elevilor si parintilor referitor la prevederile mentionate la alin. (1) si pentru a nu permite încalcarea acestora.