Tinerii merg la şcoală să fie pregătiţi pentru job

Tinerii nu mai consideră că şcoala le oferă cunoştinţele şi abilităţile necesare pe piaţa muncii, peste 40% spun că încă mai citesc cărţi şi unul din cinci a fost implicat în acţiuni de voluntariat, conform studiului „YouBus. Tendinţe în activităţi, preferinţe şi consum. Primăvară – vară 2013”, realizat de platforma Youth Monitor.Studiul arată că liceenii au semnalat o legătură foarte slabă între cultura generală şi specialitatea pentru care se pregătesc. Cel mai important pentru ei, încă din fazele preuniversitare, este acumularea de cunoştinţe necesare ulterior, ca angajat, şi specializarea pe domenii de interes. 19,1 % consideră că scopul principal al învăţămantului preuniversitar îl reprezintă acumularea de cunoştinţe generale.
Un raport de anul trecut observă că tinerii cu vârsta cuprinsă între 18-26 ani consideră cultura generală ca fiind principalul obiectiv al ciclurilor gimnaziale şi liceale şi pun accent pe interacţiunea cu profesori corecţi, creativi şi care stăpânesc foarte bine materia pe care o predau.
Potrivit studiului, nu chiar toţi tinerii vor să plece din ţară, iar modelele joacă încă un rol important în viaţa adolescenţilor, mulţi având măcar o persoană din afară familiei care le-a marcat destinul.